Ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Αρ. Πρωτ. 4861/24.01.2012

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

Τεράστια είναι η αύξηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα και καπνός), καθώς το προηγούμενο έτος υπερδιπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 15%, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας τους, ενώ περισσότερα από 1.000 περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο. Είναι γεγονός, ότι η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση του λαθρεμπορίου και σε τραγικό αδιέξοδο τους περιπτερούχους. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις της φορολογίας το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους μόνο κατά 350.000 ευρώ, έναντι του προσδοκώμενου ποσού των 1,4 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της φορολογίας και της τιμής πώλησης των καπνικών προϊόντων δεν οδήγησε σε μείωση των καπνιστών, αλλά οδήγησε σε αύξηση του λαθρεμπορίου, καθώς οι καπνιστές στράφηκαν σε παράνομες αγορές. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο  στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες, σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων γενικότερα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε αφανισμό και άλλοι περιπτερούχοι και να αυξηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας; Απάντηση Υπουργείου